Helgapriset 2017 - till skådespelaren och regissören Krister Henriksson

Prisutdelningen sker måndagen den 16 januari kl. 18.00 på Scandic Star Hotell i Sollentuna Centrum.

Bildresultat för Krister Henriksson

Helgapriset går på sätt och vis till författaren Hjalmar Söderberg själv eftersom en av hans främsta uttolkare, Krister Henriksson, får ta emot det. På ett enastående vis tolkar han med klarhet, kvickhet och elegant ironi Söderbergs romanfigur Doktor Glas. Krister Henrikssons fina känsla för stämningar gör romanen full rättvisa, han är osentimental, melankolisk och självföraktande, liksom Söderbergs doktor.

Krister Henriksson, född 1946, har spelat många roller på teater, film och teve. 1973 slog han igenom med Peer Gynt på Stockholms stadsteater. Därefter har ett otal rolltolkningar följt, som Willy Loman i Arthur Millers En handelsresandes död eller Vladimir i Samuel Becketts I väntan på Godot på Dramaten, som Den gråtande ministern för teve och huvudrollen i filmen Veranda för en tenor, vilken 1998 gav honom Guldbaggen för bästa manliga huvudroll. På senare år har han ofta förknippats med Wallander i Henning Mankells serie om polisen i Ystad, samt för sin tolkning av Doktor Glas. Till våren syns han som Hugo Rask i en teaterföreställning baserad på Lena Anderssons roman, Egenmäktigt förfarande.

Helgapriset har fått sitt namn efter Hjalmar Söderbergs romanfigur Helga Gregorius i Doktor Glas och delas ut på Hjalmardagen, den 16 januari.

Priset består av skulpturen Helga tillverkad av glaskonstnären Anders Wingård.